samen knutselen

1 november 2023

Een workshop voor kinderen én volwassenen met een verstandelijke beperking? Het zou een win-win-situatie kunnen zijn. Helaas is waardevol contact tussen beide groepen niet vanzelfsprekend. Gelukkig hebben we het toch geprobeerd!

Waarom een gezamenlijke workshop?

Bij werk- en leercentrum De Makerij Middin merkten we dat de inpakkers van Pakje Plezier het leuk vinden om materialen te knippen, te snijden, te bundelen of in te pakken, maar dat ze zich niet kunnen voorstellen wat er daarna met hun werk gebeurt. Ze weten heus wel dat onze knutselpakketten in winkels verkocht worden, maar daarna? Daar kunnen ze zich geen voorstelling van maken. Als ze kinderen aan het werk zouden zien met onze pakketten, zou dit kunnen bijdragen aan meer werkplezier en zelfvertrouwen. En toch vond ik het lastig. Ik zie geregeld het ongemak van kinderen (en hun ouders) als ze mensen met een verstandelijke beperking ontmoeten. wat moet je zeggen? Wat moet je doen? Positieve ervaringen kunnen dit veranderen. Helaas weet je nooit vooraf hoe het loopt… Het was dan ook even zoeken naar een passende vorm.

Het verloop

Gelukkig reageerden medewerkers van de buitenschoolse opvang van Kinderdam enthousiast op het idee van een gezamenlijke workshop. Op een vakantiedag mochten 10 kinderen aan de slag, samen met 4 inpakkers. De kinderen waren blij verrast toen ze een Pakje Boomhut cadeau kregen. De inpakkers zagen met eigen ogen dat alle kinderen plezier hadden en allemaal iets anders knutselden met de materialen die zij hadden ingepakt. En het allermooiste… het ongemak smolt weg. Wanda en Ruben knutselden samen. Langzamerhand ontstond er contact met de kinderen om hen heen. Alicia werkte samen met een meisje van 6, anderhalf uur lang, aan een boomhut. Christina bewonderde alle knutselwerken. Het was gezellig!

En nu…

Alle deelnemers waren achteraf enthousiast over deze ervaring. Wat mij betreft was een gezamenlijke workshop voor herhaling vatbaar. Laten we samen nadenken hoe we volwassenen met een verstandelijke beperking vaker mee kunnen laten doen in de samenleving. Dan kunnen we van elkaar leren!

tijdens de kinderboekenweek mochten kinderen hun eigen boekenvlag knutselen in de bibliotheek. Dit meisje koos voor een ruimtethema.