Pakje Raceauto 2.0

3 maart 2020

Pakje Raceauto is alweer bijna 2 jaar te koop. Tijd voor een kritische evaluatie. De conclusie: super leuk product, maar die wielen en die assen….

Het idee

In opdracht van De Speelfabriek mocht Pakje Plezier een winkelpakket maken van de raceauto’s. De auto’s van De Speelfabriek werden zo aangepast dat je ze gemakkelijk thuis – zonder hamer – zou kunnen maken. In ieder pakket kwamen 2 houten auto’s, 4 assen van rondhout, 8 metalen wielen en 8 moeren. Zet dit in elkaar en je hebt 2 raceauto’s die van de glijbaan kunnen rijden.

Het probleem?

De theorie was goed, de praktijk minder. Rondhout blijkt de ene keer net wat dikker dan de andere keer. Als het hout wat dunner uitvalt, draaien de moeren zich niet vast in het hout. Drupje lijm ertussen en het probleem is opgelost, maar toch. Niet ideaal, zeker omdat dit niet in de uitleg vermeld stond. Voordat we raceauto’s inpakten controleerde Anja van De Makerij Middin daarom of de moeren goed op de assen pasten. Soms pasten er maar 5 moeren uit een doosje van 100 stuks. Min of meer.

Oplossing 1

Handige mannen lieten me draadeinde zien. Ziet er super mooi uit. Werkt top als het draadeinde exact op de goede maat wordt gezaagd en geveild. De wielen, het hout en de borgmoeren moeten namelijk de juiste afstand van elkaar hebben. Te los? Dan zwabberen de wielen alle kanten op. Te strak? Dan draaien de wielen niet. Na een paar maanden was de conclusie helder: het zagen en vijlen was lastig en te arbeidsintensief. Alleen Ronald van De Makerij kreeg dit voor elkaar. Prima als je af en toe een auto wilt maken, niet als je er veel nodig hebt. Hoe nu verder?

Oplossing 2

Terug naar af: naar Maarten van De Speelfabriek. Maarten heeft gaten in een tafel geboord. Hier passen die wielen netjes in, zodat je met een hamer relatief eenvoudig het rondhout door het gat van het wiel kan slaan. Met dit idee in het achterhoofd hebben we een mal bedacht. Nu kan je ook thuis met een hamer, of een ander zwaar voorwerp, de as door de wielen timmeren. Het grote voordeel voor ons: het zagen van de assen is gemakkelijker en kan dus sneller. Het grote voordeel voor de klant: het wordt leuker om je eigen raceauto te maken!

Ben je op zoek naar uitgebreide productinformatie of wil je een Pakje Raceauto bestellen? Klik dan hier!