Natuurlijk willen we allemaal goed voor onze (klein)kinderen zorgen. Ze willens en wetens in gevaar brengen? Nou nee. Ze beschermen voor groot gevaar? Tuurlijk. Alleen… er is een groot grijs gebied. Wanneer geef je kinderen meer eigen verantwoordelijkheid? Wanneer denk je: de risico’s zijn te overzien? Als moeder val ik geloof ik niet in de categorie ‘overbezorgd’. Zolang ze geen hoge koorts hebben, niet te vaak uitbarsten in (voor mij) onbegrijpelijke huilbuien en het goed doen op school, zal het allemaal – ooit – wel goed komen. Dat ik als producent van een product voor kinderen een andere verantwoordelijkheid heb, realiseerde ik me wel. Alleen nog niet voldoende…
CE-keurmerk
Aan de veiligheid van Pakje Plezier producten besteedde ik veel aandacht wanneer ik een pakket op maat samenstelde voor de peuterklassen van kinderopvang Mundo. Veiligheid is in de kinderopvang écht heel belangrijk. En terecht natuurlijk. Daarbuiten leek het me voor oudere kinderen vooral een kwestie van gezond verstand. Dit veranderde toen een winkelier vroeg naar het CE-keurmerk. Ehhhh….?! Thuisgekomen ging ik op onderzoek. De CE-markering blijkt geen keurmerk, ‘maar een wettelijke conformiteitsmarkering waar de marktdeelnemers bij het in de handel brengen van speelgoed aan moeten voldoen.’ De Speelgoedrichtlijn 2009/48/EG gaat over de veiligheid van producten, die bedoeld zijn om mee te spelen voor kinderen jonger dan 14 jaar. Door het aanbrengen van de CE markering op speelgoed verklaart de fabrikant of importeur dat zijn product aan de essentiële eisen van Speelgoedrichtlijn 2009/48/EG voldoet.
De risico-analyse
Ik ben er eens een dag voor gaan zitten. Voor ieder product heb ik een risico-analyse gemaakt. Wat gaat er precies in dit pakket? Wat zijn de eigenschappen van deze materialen? Hoe groot zijn ze? Waar komen ze vandaan? Uit welke stappen bestaat het productieproces? Doordat de inhoud van ieder pakket uniek is, is op het punt van de productie extra aandacht vereist. Te meer daar cliënten van De Makerij niet aan de bel trekken als ze iets raars of potentieel gevaarlijks zien.
Waarschuwing
Het sluitstuk van deze onderneming? Kleine of scherpe materialen worden verpakt in een apart zakje. Dit zakje is dicht geniet. Voordat je het openmaakt kan je niet om de veiligheidswaarschuwing heen. ‘Waarschuwing. Alleen gebruiken met gezoend verstand. Het is niet de bedoeling dat je spullen aflikt, opeet of in een familielid prikt.’ Een gewaarschuwd kind telt voor 2. Maar toch nog even voor de duidelijkheid: kleine risico’s blijven bestaan. Kinderen kunnen een cocktailprikker in 2 stukken breken en zich hieraan pijn doen. Wat mij betreft hoort dit erbij. Het geeft kinderen de kans – binnen zekere grenzen – dingen uit te proberen en hiervan te leren. Hopelijk waarderen (groot)ouders dit!
Bestel eenvoudig en snel een knutselpakket via de webwinkel.