Lekker verantwoorde materialen

30 april 2023

De beeldjes hierboven kwam ik tegen tijdens Koningsdag. De verkoper stond ze al bijna in te pakken. Na wat onderhandelen mocht ik ze meenemen. Het idee dat ze in Pakje Droomhuis zouden belanden, sprak de man bijzonder aan! Voorlopig heb ik weer beeldjes genoeg. Tijd om op zoek te gaan naar andere materialen.

Tweedehandsvondsten

De knutselpakketten van Pakje Plezier zitten vol toffe kringloopvondsten en (industriële) restproducten. Om met het eerste te beginnen: tweedehands spullen koop ik in kringloopwinkels en op rommelmarkten, waarvan Koningsdag natuurlijk de grootste is! Er zijn een paar dingen waar ik altijd naar kijk: dominostenen, kleine gehaakte kleedjes, porseleinen beeldjes, plastic figuurtjes, ouderwetse memoryspellen en bingo. Omdat het mij vaak aan tijd ontbreekt, heb ik geluk met een zwager die niets liever doet dan kringloopwinkels bezoeken. 10 bezoekjes per week is eerder regel dan uitzondering. Als mijn voorraden slinken, geef ik ‘mijn personal shopper’ een zoekopdracht en maximale prijs mee. Gegarandeerd is mijn voorraad een paar weken later weer aangevuld.

Industriële restproducten

Andere materialen zijn afkomstig van bedrijven. Zo is er een interieurwinkel, die me belt als ze van plan zijn behangboeken of gordijnstalen bij het grofvuil te zetten. Bij een timmerfabriek mag ik restanten hout ophalen, bij een meubelstoffeerder koudschuim. Helaas kan ik er niet meer over zeggen dan dit. Het laatste wat deze bedrijven willen is namelijk ruchtbaarheid geven aan hun betrokkenheid. Restproducten zijn overigens ook te koop: bij Scrap XL in Rotterdam of Mooizooi in Haarlem. Hun assortiment wisselt sterk. Als je iets moois ziet, moet je er gelijk veel van inslaan. Op = op, zoals ik door schade en schande ondertussen heb ondervonden.

Giften

Een niet te vergeten bron van spullen zijn de cadeautjes van vrienden en kennissen. Ze geven niet alleen knutselmaterialen, maar bewaren – ongevraagd – van alles voor me. Diaraampjes, stof, sluitingen van de vuilniszakken, woontijdschriften, isolatiemateriaal en nog veel meer. Soms roept dit wat gemengde gevoelens op. Zo kreeg ik een berg plastic bestek van een familielid, dat aan me dacht toen dit in de prullenbak dreigde te verdwijnen. De reden? Het bedrijf waar ze werkt, was in de race voor een milieukeurmerk. Alle plastic bestek werd daarom weggegooid. Een andere klant zette 2 bakjes voor de deur met kleine spulletjes: de schroeven en moeren die overgebleven waren na het in elkaar zetten van een IKEA kast.

Weet jij nog organisaties die mooie restmaterialen overhebben? Fijn als je contact met me opneemt!