Hergebruik is duur(zaam)

4 juli 2020

Het is een sport geworden om zoveel mogelijk bijzondere materialen in de knutselpakketten van Pakje Plezier te verwerken. Hoe ik hieraan kom? Ik ga geregeld naar kringloopwinkels, rommelmarkten, ScrapXL en Mooizooi. Daarnaast bewaren grote en kleine bedrijven spullen voor me. Zo mogen we bijvoorbeeld restmateriaal bij een Etos filiaal ophalen. Wat dit is? Zij krijgen tubes tandpasta binnen in een doos. In die doos zitten de tubes weer per 6 verpakt in een plastic houder. De medewerkers die de doos uitpakken en de tandpasta in het schap zetten, gooien deze houders normaal gesproken gelijk weg. Nu stoppen ze deze houders in een aparte vuilniszak en bellen ze mij als de zak vol zit. Een win-win situatie. En toch is hergebruik van restmaterialen lastig te organiseren. Waarom?

Restmateriaal krijg je niet op bestelling

Een nadeel van restmaterialen is dat het relatief veel tijd kost. Het kost tijd om contacten te leggen, langs te rijden, de spullen op te halen en daarna schoon te maken en uit te zoeken. Bovendien kan je nergens op rekenen. Soms heeft een bedrijf veel spullen over en wil het er direct vanaf. Heb je geen tijd om het voor morgen op te halen? Jammer, dan gooien ze het weg. Een andere keer ben ik door mijn voorraad heen en heeft het bedrijf niets over. Dan moet je creatief zijn en verder zoeken. Een simpele bestelling bij de groothandel is een stuk eenvoudiger. Je doet het als het jou uitkomt. Alles is op voorraad. En als je het vandaag bestelt, heb je, je bestelling binnen 2 dagen in huis. Keurig netjes, alles is direct klaar om in te pakken.

Hergebruik is waardevol

En toch wil ik graag restmaterialen hergebruiken. Ik denk dat het meerwaarde heeft voor kinderen. Zij krijgen gekke en originele knutselspullen in handen, die als vanzelf vragen oproepen: ‘Wat is dit geweest? Waar werd het voor gebruikt? Wat zie ik hierin? Hoe zou ik het kunnen gebruiken? Waarom is het weggegooid?’ Bovendien is het een duurzame keuze, goed voor mens en milieu. Reststukken karton van een lasersnijder zijn kwalitatief net zo goed als stukken karton van de groothandel. Het grote verschil? Karton wat je inkoopt ziet er perfect uit. Als Marten – een medewerker van dagbesteding De Makerij karton snijdt, is het meestal net niet perfect. Maar moet het perfect wezen? Ik denk van niet, want het karton is bedoeld voor kinderen, die hier zelf weer stukken uit gaan knippen. Bovendien krijgt Marten zo een zinvolle dagbesteding. Hij is namelijk autistisch, heeft veel behoefte aan structuur en doet niets liever dan knippen en snijden. Hij is beretrots dat hij meewerkt aan een product voor kinderen, wat in winkels verkocht wordt. Dat werkplezier is veel waard!

Een unique sellingpoint

Blijft de vraag hoe je de nadelen van restmaterialen zoveel mogelijk omzeilt. Omdenken was de oplossing. Grote producenten kunnen – min of meer – onbeperkt hetzelfde product maken. Wij maken daarentegen unieke knutselpakketten, die allemaal anders zijn. Waarbij je vanzelfsprekend wel moet blijven zorgen dat je product op orde is. Daarom pakken we bij ieder product altijd een aantal basisdingen in. Bij Pakje Boomhut horen bijvoorbeeld altijd 700 gram klei, 8 ijsstokjes, 8 luciferhoutjes, 6 cocktailprikkers en 2 satéprikkers. Daarbij krijg je ‘soortgelijke dingen’. Hierbij hangt het er maar net vanaf wat we op dat moment in de voorraad kast hebben liggen én past bij het idee van de boomhut. Zo krijg je altijd iets uit de doos ‘plat’, iets uit de doos ‘gek’ en iets uit de doos ‘natuurlijke materialen’ enzovoort. Zo blijft de inhoud van ieder knutselpakket een verrassing. Wat mij betreft extra leuk!

Met eigen ogen zien wat er in een knutselpakket zit? Bestel een cadeau of een kinderfeestje via de webwinkel. Weet jij nog een mooie restpartij? Fijn als je contact met me opneemt!